Kene Isırması ve Kene İlaçlama
Kene ve kırım kongo kanamalı ateşi nedir?
900 ve üstü türe sahip olan kene çeşitleri arasında siyah kene, kırmızı kene, köpek kenesi, gri kene, kahverengi kene, sığır kenesi ve güvercin kenesi şeklindeki isimleri ve türleri olsa da genel itibariyle kene canlısı sert kene ve yumuşak kene olmak üzere iki ana gruba ayrılır.
Kene yolu ile bu zamana kadar insanlara bulaşan tanımlanmış 20 farklı hastalık bulunmaktadır. Uzmanların yaptıkları araştırmaların neticesinde kene ısırması sonucu en çok bulaşan hastalığın lyme hastalığı olduğu ortaya çıkmıştır. Bir de kene yolu ile insanlara bulaşan hastalıklar arasında ölümcül vakaları ortaya çıkaran kırım kongo kanamalı ateşi başta olmak üzere kayalık dağlar benekli ateşi olarak adlandırılan hastalıkları da sıklıkla bulunmaktadır.
Birçok omurgalı hayvanın kanıyla beslenen kene, dünya genelinde her yerde görülebilen bir parazit canlısıdır. Daha çok insanlar olmak üzere kene, son zamanlarda hayvanlara da hastalık bulaştırmaya sebebiyet veren kötü bir üne sahiptir.
Genel yapısı itibariyle keneler yani diğer bilimsel adı ile Ixodida, Arachnida olarak adlandırılan örümceğimsiler sınıfındandır ve bir alt sınıf olan akarlar yani Acarina olarak bilinen alt sınıfındandır. Eklem bacaklı monotipik takımı ve onun üst familyasındandır.
Fizyolojik yapı olarak kene
Zorunlu kan emici ektoparazitlerden olan kenelerin bacaklarının uçlarında çengellere ve vantuzlara sahip olduklarından kanını emecekleri

insan veya hayvanın derisine rahatlıkla yapışarak sahip oldukları hortumlarıyla gıdalanacakları kan’ı emerler. Bu şekilde kan emen kene yeterince şiştikten sonra kendilerini yere atarak konaklarından ayrılır. Ayrıca kene ot veya ağaca rahatlıkla tırmanabilir.
Kene’nin sahip olduğu ön ayaklarının uçları vasıtası ile dokunma işlemini yapmasının yanında birde koku alma işlemini de buradan yapar. Kene tırmandığı ağacın altından insan veya bir hayvan geçtiğinde üzerine düşüp derisine yapışabilir. Kene, üzerine düşerek yapıştığı canlının etine hortumunu sokarak kanını emer.
Kene ısırması belirtileri nelerdir?
Kene ısırmasının ilk belirtisi ısırmak için vücuda kenetlenmesi ve yapışmasıdır. Genelde kenenin bir zararları yoktur ve kene kırsalda yaşayan bir insanı yılda en az 10 ila 50 defa ısırır. Eğer bir insanın keneye karşı alerjisi varsa o kişi için kene ısırığı biraz sıkıntılı olabilir. Kene ısırması belirtileri nelerdir sorusuna yanıt olarak ısırdığı yerde acı verir, o alanda bir döküntü oluşur, yanma hissi verir ve şişlik olabilir. Bazen de kişiye nefes almada zorluk yaşatabilir.
Peki zararsız kene nasıl anlaşılır?
Kenenin kendisi zehirli bir canlı olmadığı için aslında kene ısırığı zararsızdır ve masumdur.
Sadece küçük bir ısırık izi dışında kene ısırığının herhangi bir belirtisi yoktur. Kene genel itibari ile zararsız olduğundan bahsettik fakat zararlı olarak bilinen kene ısırığının zararlı olması daha önce ısırdığı hayvanlardaki virüsleri taşıdıklarından dolayı zararlı hale gelirler. Bu yüzden dolayı nadiren de olsa kene ciddi rahatsızlıkların yanında ölüme de sebebiyet verebilir.
Siyah kene, kırmızı kene, gri kene, kahverengi kene, köpek kenesi, sığır kenesi, güvercin kenesi gibi 900’ün üzerinde türü olan kene genel hatları ile sert kene ve yumuşak kene olarak iki gruba ayrılır.
Kene öldürür mü?
Hastalıkların insan ve hayvanlara taşınarak bulaşmasında etkili bir rol oynayan kene tükürük salgısı, yapıştığı canlının dokularını sindiren ve likefiye eden proteolitik enzimleri muhteviyatında içeren en önemli vektörlerdendir. Bu sebeple çoğu virüs, bakteri, parazit, mantar ve solucan kökenli hastalıklara sebebiyet verebilirler. Bu sayede kene öldürür mü soruna verilecek cevap olarak kene felç veya alerjik reaksiyonlar gibi birçok hastalığa da yol açabilirler.
Kırım kongo kanamalı ateşi hastalığı hakkında
Kırım kongo kanamalı ateşi hastalığı ölümcül sonuçlar ortaya çıkartabilen ve kene ısırmasından bulaşan tehlikeli bir hastalıktır. Keneler tarafından taşınan ve bir virüs çeşidi olan kırım kongo kanamalı ateşi hastalığı, bulaştığı kişide gösterdiği ilk bulgular iştahsızlık, baş ağrısı, halsizlik, kas ağrısı, mide bulantısı akabinde kusma ve ishaldir. Çok ağır seyreden vakalarda ise kanama gibi bulgularla ile ilerler. Sonucunda ölümlere neden olabilen kene den bulaşabilen tehlikeli bir hastalıktır.
Vücudumda kene buldum ne yapmalıyım?
Ancak, son zamanlarda kene vasıtası ile bulaşan kırım kongo kanamalı ateşi hastalığı sayesinde çok sayıda ölüm vakaları olmaya başladığı için vücutta bulunan kene hemen en yakın sağlık kuruluşu vasıtası ile uzman doktorların müdahalesi ile çıkarılması önemlidir.
Vücudumda kene buldum ne yapmalıyım sorusuna bir diğer cevap olarak şunu diyebiliriz ki, vücudunuzda kene bulduğunuzda veya hayvanların üzerinde kene bulduğunuzda onları kesinlikle ve kesinlikle çıplak el ile öldürmeyin, çıplak elle patlatmayın veya hiç patlatmayın. Ayrıca kene üzerine sigara basmayın veya kolonya dökmeyin, gaz yağı gibi maddeler de kesinlikle dökmeyin.

Vücudumuzdan kene nasıl çıkarılır?
Vücudunuzda kene bulduğunuzda çıplak el ile keneye dokunmamanız gerekiyor. Kene vücudunuzdan ne kadar kısa sürede çıkarılırsa hastalığın bulaşma riski de o kadar azalır. Vücudunuzda kene bulduğunuzda hiç vakit kaybetmemek şartıyla bir eldiven, bir kağıt mendil, bir bez veya bir naylon poşet kullanarak ezmeden ve patlatmadan hemen çıkarın.
Kene ilaçlama
Üzerlerinde kene taşıyan küçük ve büyük baş hayvanlar başta olmak üzere özellikler tüm sokak hayvanları girdikleri ortamlara da üzerlerindeki keneleri görülür. Bazen zararlı olabilecek kene haşereleri tek tek yok etmek kesinlikle mümkün olamayacağından dolayı kenelerin bulunabileceği ortamlarda geniş bir bölgede kene ilaçlama işlemi yapılmalıdır.

Zararlı kene yaşam alanları iyi bir şekilde tespit edilerek kene ilaçlaması yapılmalıdır ki, Bariyer ilaçlama olarak konusunda uzman ekiplerimiz ile kene ilaçlama öncesinde çok çok önemli bir işlem olan kenelerin yuva tespitinin itinalı bir şekilde yapıyoruz.
Böcek ilaçlama alanında uzman olan deneyim sahibi böcek ilaçlama firmasının uygulayacağı kene ilaçlama yöntemleri kene ile mücadelede etkili bir yöntem olacaktır. Kene ilaçlama sonrasında ilaçlama firmasının (Bariyer İlaçlama) vereceği tavsiyelere uymak kene ile mücadele için çok önemli bir durumdur.
Kene ısırığından korunmak ve sağlıklı bir ortam için bizi arayın.
9 yorum
Aysun
18 Ağustos 2022iki gün öncesine kadar evde haşereler ile kovalamaca oynuyprdum. bariyer ilaçlamaya evi ilaçlattım ve şimdi sürekli böcek ölülerini topluyorum evden. Verdikleri fiyat da epey makul. tavsiye ederim.
Seçil
4 Ekim 2022Soğukkanlı, hızlı ve kendinden emin hamlelerle ilaçlama hizmetini yaptılar. işlerinde profesyoneller. tavsiye ederim..
Baver
27 Aralık 2022İlaçlama öncesi ayrıntılı şekilde bilgi verdiler. sonra da hızlı bir şekilde ev ilaçlama, bahçe ilaçlama ve bodrum katı ilaçlama yapıldı. sonrassında tüm dertlerim bitti. teşekkürler.
Hanım
1 Ocak 2023İşini büyük bir titizlikle ve ustalıkla yapan bir firma Bariyer ilaçlama ve haşere ilaçlama konusunda tek geçerim.
Mahsum
26 Haziran 2023iki gün öncesine kadar evde haşereler ile kovalamaca oynuyprdum. bariyer ilaçlamaya evi ilaçlattım ve şimdi sürekli böcek ölülerini topluyorum evden. Verdikleri fiyat da epey makul. tavsiye ederim.
Orhan
2 Temmuz 2023beni büyük dertten kurtardınız, teşekkürler bariyer.
Ferdi
5 Ağustos 2023bu kadar mı farkeder deniyor ya, işte bende diyorum, bu kadar mı farkeder. teşekkür ederiz bariyer ilaçlama.
Ece
25 Ağustos 2023işini dürüst bir şekilde yapıyor bu firma. iş ahlakının güzel ve iddialı bir temsilcisi konumunda bir firma.
Nihal
28 Ağustos 2023Şu an tek tük banyoda haşerelere rastlıyoruz ama ilaçlama sonrasında hiçbiri yaşamıyor artık ? Umarım bu şekilde devam eder.